Utbildningsbeskrivning för Friidrott 12–14 år
Kursen handlar om friidrottsträning för ungdomar i pubertetsåldern och omfattar totalt fyra kursdagar + förberedelsearbete och hemuppgifter.
Målgrupp
Målgruppen är tränare för friidrottare i pubertetsåldern.
Förkunskaper/erfarenheter
För att bli antagen till Friidrott 12–14 år måste man först ha blivit godkänd på kursen Friidrott 10–12 år (inklusive de hemuppgifter som ingår i Friidrott 10–12 år och den idrottsgenerella kursdagen Grundutbildning för tränare). Man bör också ha minst ett års erfarenhet av att vara tränare innan man går kursen Friidrott 12–14 år.
Utbildningsmål
De tränare som har genomgått kursen Friidrott 12–14 år ska ha fått följande idrottsspecifika kunskaper:
- Känna till några tekniska betoningar och kunna instruera i alla friidrottens grenar.
- Veta vilka faktorer som är särskilt ”träningsbara” under pubertetstiden.
- Ha en grundläggande förståelse för hur träning kan periodiseras under ett träningsår och kunna skilja på allmän förberedelseperiod, tävlingsförberedelseperiod och tävlingsperiod.
Dessutom ska utbildningen:
- Stärka kursdeltagarnas vilja att vara tränare.
- Ses som en möjlighet till nätverksbyggande/utökat kontaktnät med andra ungdomstränare.
- Ge kursdeltagarna möjlighet att ta till sig ett reflekterande förhållningssätt till ledarskapet och ledaruppgiften.
- Ge kursdeltagarna insikten att kursdagarna bara är ett av många tillfällen att söka kunskap om träning och tränarskap.
- Ge kursdeltagarna en inblick i – och tid att reflektera över – barns- och ungdomars rättigheter utifrån FN:s barnkonvention.
Utbildningsmålen får konsekvenser för hur vi planerar utbildningens innehåll, metoder och hemuppgifter, samt utvärderar utbildningen.
Litteratur
I utbildningen används böckerna Grundträning i friidrott 10–14 år (tredje upplagan, 2018, med instruktionsvideo på webbplatsen https://utbildning.sisuforlag.se/friidrott/tranarportal/tranarutbildning/grundtraning-i-friidrott/). Som referenslitteratur används också delar av Friidrottens allmänna träningslära (2017). En av hemuppgifterna finns i RF:s utbildningswebb Inkluderande idrott: https://utbildning.sisuforlag.se/sisu/generell/organisation/inkluderande-idrott/utgangspunkter-for[1]inkludering/allas-lika-varde-rattigheter-mojligheter/