Varför fortbildning?

Varför fortbildning?

All kunskap börjar med erfarenhet. Utan att vi tänker på det bearbetar och generaliserar hjärnan sedan denna erfarenhet så att den kan användas i nya situationer. Detta räcker för att man ska utvecklas som tränare en bra bit.

Men så småningom visar det sig att den egna erfarenheten har sina begränsningar. Kanske vistas man vecka efter vecka i samma lokal, möter samma aktiva och har samma kollegor. Steg två är då att utbyta erfarenheter med andra tränare som har andra erfarenheter, kanske inom andra klubbar. Det leder till vidare vyer och fler idéer om hur man utvecklar sin träning. Sådant utbyte kan ske inom vissa utbildningar och vid t.ex. tränarforum, tränarträffar och s.k. ’clinics’.

Men erfarenhetsutbyte räcker inte hela vägen. Man kan säga att man bara rör om i den stora grytan av kollektiva tränarerfarenheter så att innehållet sprids jämnare och till fler, men man tillsätter inga nya ingredienser och därför utvecklas inget nytt. Man måste gå vidare till steg tre för att kunna tolka sin erfarenhet och förstå vad som händer inuti kroppen när man tränar.

På denna nivå behöver tränare bland annat kunna förstå följande:

  • Vad är det som får en muskel att arbeta och vad är det som får den att växa?
  • Hur skapar kroppen sin energi och hur hushållar man med den i olika grenar?
  • Vilka speciella näringsrekommendationer gäller för aktiva idrottare?
  • Vilka olika slags återhämtning finns det och hur påverkar de träningsplaneringen?
  • Hur skapar man långsiktig motivation hos de aktiva (och hos tränarna)?
  • Vilka biomekaniska principer har betydelse för den dagliga träningen?

Om man har koll på dessa frågor blir det viktiga inte att jaga efter nya övningar, utan att fokusera på hur övningarna egentligen fungerar och när de ska användas för att göra mest nytta. Och att vid behov kunna anpassa dem.

Alla kurser i vårt regionala utbud ligger på denna tredje nivå, och vi rekommenderar alla tränare att med jämna mellanrum spetsa sin kompetens genom en fortbildningskurs, dvs att göra likadant som t.ex. lärare och läkare och andra med kvalificerade och kunskapsbaserade arbetsuppgifter.

keyboard_arrow_up