Center för idrottsforskning (CIF) har gjort en populär sammanställning av olika forskningsartiklar om hur styrketräning bör utformas före, under och efter puberteten. Här är deras slutsatser:
- Anpassa styrketräningen utifrån biologisk mognad, men ta även hänsyn till tidigare erfarenhet av styrketräning samt individens teknik och färdigheter.
- Fram till puberteten har styrketräning främst effekt genom anpassningar i nervsystemet, medan muskeltillväxten blir mer framträdande efter att barnen kommit in i puberteten.
- I unga åldrar bör fokus ligga på att utveckla grundläggande motoriska färdigheter och bygga en stor rörelserikedom. Styrketräningen ska fokusera på att förbättra tekniken.
- I början av puberteten kan fokus för styrketräningen flyttas till grundläggande fysiska förmågor såsom styrka och power. Styrketräningen består med fördel av en kombination av flerledsövningar med fria vikter och plyometriska övningar.
- Efter tillväxtspurten kan styrketräningen anpassas alltmer utifrån en kravanalys av idrotten. Detta i syfte att maximera prestationen och minska skaderisken inom idrotten.
Hela sammanställningen, inklusive referenser, kan läsas HÄR.
Det mesta av detta förklaras noggrannare i kurserna Idrottens prestationsfaktorer, normalkurs och Idrottens prestationsfaktorer, startkurs.